Blog van Sanne

Leven in je lijf bestaat 20 jaar! Een interview met oprichter Margaret Harten:

Leven in je lijf bestaat 20 jaar
Leven in je lijf bestaat 20 jaar

Vervolg van het interview:

Leven in je lijf bestaat 20 jaar
Leven in je lijf bestaat 20 jaar

Wat doe jij als je boos bent?

Boosheid. Eén van onze basisemoties, en oh zo belangrijk. Toch lijkt er soms wel een taboe te liggen op boos zijn. Boosheid geeft energie, vurige energie en daar lijken sommigen van ons (ikzelf ook) weleens van te schrikken. Terwijl boos zijn bij het leven hoort en een belangrijke functie heeft: boosheid (in al zijn vormen zoals irritatie, ergernis, frustratie, woede, etc.) is nodig om jezelf te beschermen, om niet over je grenzen te laten gaan, om je vuist op tafel te kunnen slaan als dat nodig is.

Waar boosheid een signaal zou kunnen zijn voor: ‘hé, er gebeurt iets wat ik niet wil’ is dat niet voor iedereen zo makkelijk. Iedere vorm van boosheid wordt dan gezien als iets slechts, iets negatiefs, ja zelfs iets waar je je voor zou moeten schamen. Iets wat je beter binnen kan houden. En dat kost energie! Je zet je wilskracht in om je woede te onderdrukken. En in je lichaam span je je spieren aan om de boosheid binnen te houden. Als dit zich opstapelt, komt er vroeg of laat een moment dat je toch ontploft. Met waarschijnlijk precies dat resultaat waarvoor je in eerste instantie je boosheid inhield. 

Boosheid in de pandemie

Zeker in deze pandemie, is er veel om geïrriteerd, gefrustreerd of boos van te worden. De vraag is: wat doe je  hiermee? Herken je de eerste tekenen van boosheid als een signaal? Of laat je de spanning binnenin oplopen totdat je wel een keer moet ontploffen? Bijvoorbeeld tegen je partner of je kinderen? Waarna je je schuldig en rot over jezelf voelt. 

Hoe fijn zou het zijn om iets van die boosheid te verlichten? Want uiting geven aan je boosheid kan je een opgelucht gevoel geven. Sterker nog: het kan je energie geven! De Oudertelefoon werd tijdens de pandemie opgericht om ouders te ondersteunen bij opvoed frustraties. Ouders kunnen, net als kinderen de Kindertelefoon, anoniem bellen en hun ei kwijt. Sinds kort heeft de Oudertelefoon ook de schreeuwfunctie toegevoegd waarbij je op metal muziek alles even van je af kan schreeuwen:

Volgens de initiatiefnemers van de Oudertelefoon hebben niet alle ouders zin in een goed gesprek. Nee, soms is het uiten van frustratie al voldoende en juist daarvoor lijkt de schreeuwfunctie een goed alternatief. Rolien Sandelowsky is oprichter en directeur van de Oudertelefoon en vertelt: „We merkten ook dat een heleboel ouders niet verlangen naar een dialoog, maar zich vooral even willen uiten.” (Metro, februari 2021)

CNN besteedde ook aandacht aan het uiten van frustraties van ouders in de pandemie. Een groep moeders komt soms samen voor een ‘Primal mom scream’.  

Ook in lichaamsgerichte therapie kun je je boosheid ventileren. Maar daar gaan we een stapje verder door te onderzoeken wat er onder je boosheid zit en wat je eigenlijk zou willen communiceren. Ook kijken we naar de signalen van jouw lichaam als je boos begint te worden, zodat je deze emotie eerder herkent en snapt wat hij je probeert te vertellen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief:

Van hoofd naar lijf

Praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie

Sanne Eijken

Praktijkadres

Kraijenhoffstraat 141A

Amsterdam

Contact

M: sanne@vanhoofdnaarlijf.nl

T: 06-41545816

Overige info

SBLP: 27068021 

KVK: 52923517

© 2021 Van hoofd naar lijf  |  Fotografie: Lea Groeliker, Stef Nagel & Sanne Eijken |    

Volg je mij al?