Wat is lichaamswerk?
Misschien heb je het woord lichaamswerk weleens voorbij horen komen. Je kunt je er wel iets bij voorstellen, maar het blijft een beetje vaag, wat is dat nou precies?
In deze blog leg ik je uit wat lichaamswerk is, waar het vandaan komt en hoe ik het in mijn praktijk toepas.
Lichaamswerk: een brede definitie
Lichaamswerk is een verzamelnaam voor behandelvormen die uitgaan van het principe dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Een holistische visie dus. Er zijn twee basisprincipes:
- Dat wat we mentaal of emotioneel meemaken, drukt zich óók uit in ons lichaam.
- Ons lichaam kan (onbewust) spanning vasthouden die voortkomt uit psychische of emotionele ervaringen die we niet volledig hebben verwerkt.
Alles waar gewerkt wordt aan emotionele verwerking én waarbij het lichaam betrokken wordt, valt onder lichaamswerk. Een brede paraplu dus! Een aantal voorbeelden:
- Lichaamsgerichte therapie
- Somatic experiencing (traumatherapie)
- Massagetherapie
- Cranio sacraal therapie
Een stukje geschiedenis
De moderne grondlegger van lichaamswerk is Wilhelm Reich, een leerling van Freud. Hij was de eerste die aantoonde dat onverwerkte emoties zich niet alleen psychisch, maar ook lichamelijk vastzetten — bijvoorbeeld in spierspanningen of ademhaling. Daarom betrok hij het lichaam actief bij zijn therapie.
In de jaren ’70 en ’80 werd de term bodywork (lichaamswerk) populair, mede door pioniers als Alexander Lowen (Bio-energetica), Moshe Feldenkrais (Feldenkrais-methode) en Fredrick Alexander (Alexandertechniek). Zij bouwden voort op Reichs uitgangspunt en gebruikten het lichaam als ingang om psychisch welzijn te vergroten. Om deze reden wordt ook de term Reichiaans lichaamswerk gebruikt.
Wat is dan lichaamsgerichte therapie?
De vorm van lichaamswerk die ik aanbied heet lichaamsgerichte (psycho)therapie. Waar reguliere psychotherapie vooral bestaat uit gesprekken, richt ik me ook op dat wat je lichaam te vertellen heeft. We praten over waar je tegenaan loopt én we onderzoeken hoe dat in je lijf tot uiting komt, hoe te ontladen en te reguleren.
Ik gebruik daarbij technieken als:
- Ademwerk
- Mindfulness/meditatie
- Focusing
- Bio-energetica
- Psychodrama
Hierdoor kun je spanningen makkelijker loslaten en herken je sneller de signalen van je lichaam, zodat je beter voelt wie je bent, wat je wilt en waar je grenzen liggen.
Iets voor jou?
Ben je benieuwd of lichaamsgerichte therapie jou kan helpen? Je bent van harte welkom voor een vrijblijvende kennismaking. Dan bespreken we samen wat er speelt en of deze vorm van begeleiding bij jou past. Maak gelijk hier een afspraak of stuur me een mailtje.